LO-topp kritisk til skatteforslag

Nyheter
0

Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, anklager finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) for å blande epler og pærer i striden om grunnrenteskatt for havbruk.

Hun sier at de er helt enige i at folk som henter ut enorme inntekter skal bidra mer til fellesskapet.

– Men våre medlemmer er veldig bekymret for hvordan denne skatten slår ut i praksis, eksempelvis på bunnfradraget, sier Vistnes VG.

Fellesforbundet organiserer ansatte innen oppdrettsindustrien.

Det omtalte bunnfradraget er en grense på 4.000–5.000 tonn biomasse fisk (MTB), som gjør at selskapene som har mindre enn det i merdene, skjermes for skatteøkning.

– Mange små og mellomstore selskaper langs kysten trakk et lettelsens sukk da Vedum kunne fortelle at opp mot 70 prosent av selskapene slipper skatten, sier Asper.

Les også: De hovedtillitsvalgte i Mowi: – Å femdoble produksjonen av laks og ørret innen 2050 er en utopi

Den påstanden ble raskt bestridt, blant annet av Kontali Analyse og KPMG, som på oppdrag av Sjømat Norge, kom frem til at atskillig flere selskaper ville bli rammet.

– Det er stor usikkerhet rundt disse regnestykkene. Det ser ut til at Findepartementet har sammenlignet epler og pærer når de blander sammen maksimal tillatt biomasse i merdene til enhver tid og faktisk produksjon gjennom et helt år, sier hun.

Tidligere statsminister Erna Solberg sier til DN at Høyre er åpen for at oppdrettsnæringen skal betale mer skatt, og hun er villig til å diskutere andre innretninger enn en grunnrenteskatt med normpris. Hun sier hun blant annet kan diskutere en økning av produksjonsavgiften.